Om GlommaDyppen

Målet med GlommaDyppen er å ta i bruk en gammel kulturarena som en ny idrettsarena. Gjennom et samarbeid mellom Fetsund Lensemuseum, Svømmegruppa i Sørumsand IF og Fet Svømmeklubb vil det i de kommende årene utvikles flere typer svømmekonkurranser i naturskjønne omgivelser med nærkontakt til de fantastiske kulturminnene som preger denne delen av Glomma.

Litt om Fetsund og Bingen lenser:
Fløtingsanleggene ved Fetsund og Bingen lenser er i dag unike kulturminner, som de eneste gjenværende fløtingsanleggene i sitt slag i verden. I 1989 ble det om lag 2,5 km lange fløtingsanlegget ved Fetsund fredet. Lensene ble etablert som museum i 1990. Fetsund Lenser er i dag det største og best besøkte museet innenfor organisasjonen Museene i Akershus (MiA).

Bingen lenser i Sørum var i flere århundrer et sentrum for fløtingen i Glommavassdraget. Frem til 1861 fungerte anlegget som sorteringslense. Samme år ble sorteringen flyttet noen kilometer syd til Fetsund Lenser. Frem til fløtingen i Glomma opphørte i 1985, fungerte Bingen som et tømmerlager, som forsynte lensene ved Fetsund med titusener av stokker hver dag. Lenge var lensene ved Bingen og Fetsund de største arbeidsplassene i Sørum og Fet kommuner og livsnerven til mange familier. De 51 store steinkarene ved Bingen samt anlegget ved Fetsund står i dag igjen som et unikt minnesmerke over en viktig del av norsk historie.

I tillegg til de rike kulturminnene ved Bingen og Fetsund lenser, ligger området også i et helt spesielt naturområde. Rett nedenfor Fetsund Lenser finner vi nord Europas største innlandsdelta. Glomma renner her ut i innsjøen Øyeren. De mange elveløpene i deltaet gjør området til Norges Amazonas. Området er også svært artsrikt både på fisk samt som raste- og hekkeplass for en rekke fuglearter. Blandingen av kultur og natur gjør området helt unikt i Norge.

Se også her  og her.

Litt om tidlig svømming ved lensene:
I en tid da svømmeopplæring var ukjent var det nok mange som ikke behersket kunsten å svømme. Men selv i tidligere tider, var det noen som svømte både lengre og bedre enn de fleste. I fløterboka «Stemmer fra elva», utgitt i 2012, stifter vi bekjentskap med to gode svømmere: Sigurd Berg Pedersen (1903-1999) fra Nerdrum i Fet og Karl Aaserud (1906-1989) fra Roven i Fet. Begge var mangeårige fløtere ved Fetsund Lenser. Sigurd i 58 sesonger! Begge ble betegnet som noen kvikkaser med glimt i øyet! Begge var også kjent som dyktige svømmere og dykkere, som mang en gang dykket ned på elvebunnen om noe ble mistet. Alt fra klokker, briller, penger, kniver ble hentet opp av vannet av disse to.

En historie går om Karl som var kjent for å holde seg svært lenge under vann, noe kallenavnet «dykker´n fra Roven» vitnet om. Da en kar fra en av nabobygdene hadde mistet en del til en båtmotor, tilkalte han hjelp fra «dykker´n». Karl kom slentrende til stedet lettkledd med hendene dypt nede i bukselummene. Da oppdragsgiveren litt forsiktig spurte om ikke «dykker´n» hadde dykkerdrakt, trakk Karl opp en badebukse av lomma og svarte «den har jeg her!» Karl dykket ned og fant båtdelen, visstnok på flere meters dyp i grumsete vann.

Sigurd var også kjent som en god dykker, men kanskje ennå bedre som svømmer. Han ble blant annet kjent for en årlig hendelse som gjør oss trygge på at GlommaDyppen har en historisk forankring i virkeligheten. I mange år hadde Sigurd én litt uvanlig svømmetur under en av middagspausene (som da var på en time). Fra helt nederst i fløtingsanlegget – som da lå lengre ned enn i dag, stupte Sigurd uti og la i vei motstrøms oppover langs anlegget. Anlegget er forsynt med bruer hvor arbeiderne stod. På vei oppover fikk Sigurd applaus av sine kollegaer som stod på bruene for å bivåne seansen. Turen endte helt øverst i anlegget. Da han var ferdig, jumpet han opp på flåtegangene og småløp i badebuksa gjennom anlegget og helt ned i enden igjen – hvor han rakk fram før arbeidet begynte igjen.

Vår historie

Første årene med GlommaDyppen

Hvordan vi kom igang

Det hele startet med at to person på hver sin kant hadde lyst til å svømme i Glomma. 

Menneskene bak

Roar A. Olsen ildsjel i fra Fet SK. Har hatt mange verv i klubben og har hatt en aktiv svømmekarriere.

Dag Rinden var leder i SIF Svømmegruppe før han ønsket å bruke mer tid på Open Water

Vår første konurranse

2016 ble den første utgaven av GlommaDyppen arrangert. Da var det totalt 16 deltagere.

Våre støttespillere

Fetsund lenser, Fet Svømmeklubb og Sørumsand IF Svømmegruppe.

Laget vårt

Arrangements koordinatorer

Dag Rinden

Dag Rinden

Sørumsand IF Svømmegruppe

Roar Aspesæter Olsen

Roar Aspesæter Olsen

Fet Svømmeklubb

Thomas Støvind Berg

Thomas Støvind Berg

Fetsund lenser

Bli med!

Meld deg på her!

Ingen grunn til å vente – bli med oss på moroa!