Jan Solhøy var med på GlommaDyppen i 2019. Vi stilte ham noen spørsmål i februar 2020:

Hvordan forbereder du deg til GlommaDyppen?

Jeg svømmer en god del ute i løpet av sommersesongen, både fersk og saltvann. Jeg syns det er fint å kombinere litt ulikt «underlag» og miljø. Begge deler har sine fordeler og utfordringer. Sjø kan fort gi deg utfordringer i form av bølger, strøm og maneter. Viktig å trene i litt forskjellige situasjoner så man blir vant til det, og synes det er gøy uansett vær og vind (nesten alltid…). Brennmaneter er et annet kapitel selvsagt, men man blir jo vant til det også.

Innsjø/ferskvann har andre ting, som at det er litt mørkere, men mer stille selvsagt. Jeg kombinerer saltvann/ferskvann regelmessig. Men ofte er det svømmekompiser som har preferanser for det ene eller det andre.

I løpet av sommersesongen blir det noen open water komkurranser, og jeg forsøker å få 3-4 økter i vann per uke, pluss litt løping i tillegg. Jeg svømmer i Lambertseter Masters, og har stort sett 3 svømmetreninger per uke gjennom vintersesongen i basseng. Hvis man ikke trener jevnlig spesifikt svømming, blir det fort litt tung sesongstart, og man kan gå på en belastningssmell. Spesielt skuldre er utsatt.  

Svømmer du mye i kaldt vann?

Utendørssesongen for min del starter når vannet bikker 15-16 grader, så jeg vil ikke si at jeg svømmer mye i kaldt vann… Med kaldt tenker jeg under 13 grader. Men det hender. Trives ikke med neoprenhette eller -hansker/sokker, syns det gir dårlig vannfølelse, så jeg venter heller litt med sesongstarten…

Hvor lange treningsøkter har du?

Stort sett rundt 1 time kontinuerlig svøm (bare å sette inn tredjegir og svømme…), to-tre korte stopp for å skylle dugg ut av brillene. Ca 4000m per utendørsøkt.  Løping rundt 1t – 13km.

Hva er viktig å tenke på før GlommaDyppen?

11km (hvis det er den man tenker å ta) er en konkurranse som fort kan ta 2-3t litt avhengig av strøm/vannføring og svømmefart. Det er viktig å ha spist godt og ikke minst drukket godt på forhånd. Det er ikke så lett å få i seg tilstrekkelig underveis, selv om det er matstasjon halvveis. Da er man mer opptatt av å komme seg videre.

Hva har du med deg til start?                                                                                                                                                                                                                 

Drakt (jeg har hatt mange ulike merker og varianter – viktig å finne en som passer din svømmeteknikk og hjelper deg i riktig flytestilling (oppdrift vs fleksibilitet)

Smøring for nakke (viktig!!)

Bøye

Svømmebriller og Antidugg (!!)

Drikke (sportsdrikk)

Hva gjøre du før du går ut i vannet?

Jeg varmer alltid opp skuldre (den kjente svømmer-svingen). Hvis det er mulig å svømme oppvarming gjør jeg det.

Hvor liker du best å svømme?

Jeg må holde en knapp på saltvann, mer spennende «under vann» og friskere på en måte.

Deltar du på andre konkurranser?

Utendørssesongen er i alle fall: Horten-Moss, Oslo Open Water, Ulvøen Rundt, Ringshaugsvømmen, Glommadyppen + kanskje noen til.

Hva er best med GlommaDyppen?

Utrolig bra stemning, supert arrangert, knallfint stevneområde ved Fetsund lenser. Kort og godt et av de mest trivelige arrangement jeg har deltatt på!