Torunn Korneliussen (51) fra Sørumsand deltok på GlommaDyppen for andre gang i 2020, og hun gledet seg: – Fordi jeg syns sånne arrangement er artig, det er ekstra trygt å svømme når det er konkurranse, da blir vi godt passet på og kan tenke bare på oss selv. Det er rett og slett artig å være med. En festdag!

Torunn skal delta på den korteste distansen, Lofferen (2000 m). Hun var med i fjor, men da ble arrangementet flyttet til Heiavannet på grunn av lav temperatur i Glomma. Men hun kjenner løypa.
– Jeg var med og svømte den på trening i fjor som forberedelse til GlommaDyppen.

Sikkerhet viktig
Men er det ikke farlig å svømme i Glomma?
– Sånn som vi ferdes, så er det ganske trygt. Det er ofte koseturer vi er ute på.
Selv om hun har passert 50, så gjentar hun flere ganger at det er viktig å ha med seg en «voksen» når man skal ut og svømme.
– Det er viktig å ha med seg en som kjenner elva. Og så må man ha riktig utstyr og vurdere dagsform.
Det tas alltid en sikkerhetsgjennomgang på land før man legger ut på svømmeturer i Glomma. Og ingen svømmer alene.

Utesvømming er målet
Jeg begynte å trene svømming 21. juni i fjor, forteller Torunn. – Jeg lærte å svømme på barneskolen, vi var så heldige at vi hadde svømming en gang i uken gjennom hele skoletiden, og god svømmeopplæring, spesielt på ungdomsskolen. Men etter det har jeg ikke trent svømming før i fjor sommer. Det var rett og slett muligheten til å svømme ute som gjorde dette interessant for meg. Derfor meldte jeg meg på Wet Card kurset som Dag Rinden holdt i fjor (Wet Card er et ferdighetsmerke man kan ta gjennom kurs i både Sørumsand IF og Fet Svømmeklubb). I vinter har jeg i tillegg gått på Crawlkurs i Fet svømmeklubb.

Men målet med innesvømmingen er å få svømt mer ute. – Å svømme ute er bare en fantastisk fin naturopplevelse forteller Torunn entusiastisk. – Og så er det artig og deilig trening. Jeg er aldri veldig sliten etterpå, føler meg faktisk ofte oppkvikket rett etterpå. Men jeg kan bli sliten senere på kvelden!

Beskriv en kosetur for oss: – Da møtes vi bak Bingsfoss ungdomsskole og har god tid til å skifte. Vi går ned, gjerne til Fynsand. Vi kler på oss utstyret sammen, og svømmer ut og får en, kanskje to runder i virvler ute i Glomma. Så følger vi bakevja rundt og opp igjen, og får startet en gang til over virvlene og får snurret litt mer. Så glir vi ned med Glomma i god fart, der lønner det seg å ta tida på hundremeteren, for du får masse hjelp av strømmen. Når elva roer seg krysser vi tvers over til rett over Lushammeren, går i land der og trasker oppover langs elva, nesten helt opp til Bingsfossen, hvor vi svømmer over til Fynsand og gjerne tar en runde til.

Hva vil du si om det er noen som har lyst til å være med men som ikke vet om de tør?
– Ta kontakt, bli med og prøv!

Motivasjon til trening
Men GlommaDyppen er en konkurranse, hvorfor skal man være med på det?
– Fordelen med å være med på konkurranser er at da blir man nødt til å komme seg ut og trene litt. Blir ekstra motivasjon. Samtidig er dette en dag hvor vi treffer mange andre som syns dette er gøy, og det er veldig trivelig. Det er gøy å se hvor mange vi har blitt.

Har du et tips til førstegangsdeltagere på GlommaDyppen?
– Det er viktig å huske å kose seg, møte opp i god tid og ikke stresse.